Connect with us

Lectia tolerantei

LIFESTYLE

Lectia tolerantei

Viata ne ofera lectii importante in fiecare zi, daca avem capacitatea e a le identifica si a le asimila.

Una dintre cele mai importante lectii este cea a tolerantei. Si nu este benefica doar pentru cel care are parte de toleranta noastra, ci mai ales pentru noi, deoarece toleranta inseamna eliberare. Iar atunci cand te eliberezi de incatusarea ranchiunii si frustrarii, te poti numi cu adevarat un om liber.

Inca din copilarie invatam sa ne amanam placerile, sa fim cumpatati si sa avem rabdare. Copil fiind, nu percepi rolul acestei rabdari si cu atat mai putin nu ai capacitatea de a-i cunoaste beneficiile pe termen lung. In adolescenta, nivelul rabdarii scade, fiind acaparati de entuziasmul fata de lucrurile care ne inconjoara, de oamenii pe care ii descoperim, de primul fior al dragostei.

Lectia tolerantei nu o primim niciodata simplu. Ea se invata din suferinta, din tradare, din dezamagirile pe care ni le pricinuiesc cei din jur. Oamenii din teama de a fi singuri isi creeaza propriul univers, in care se simt in siguranta, permit unor oameni sa intre si impartasesc cu ei bucurii si tristeti. Inevitabil apar si asteptarile fata de acesti oameni, a felului in care vrem sa fim tratati si iubiti. Pentru ca suntem atat de diferiti, din punct de vedere al educatiei, al culturii, al personalitatii, asteptarile pot fi nerealiste, prin urmare apare dezamagirea. In acel moment universul se prabuseste, sentimentul de siguranta dispare, iar omul simte nevoia de a se agata de ceva, orice, care sa-i redea echilibrul. Astfel apare toleranta la maturitate, din nevoie, nu din intelepciune. Dorim sa gasim scuze celor care ne gresesc, pentru ca dezamagirea proprie sa nu mai fie atat de mare. Apoi trece timpul, ranile se vindeca, primim multe alte lectii, iar atunci cand reevaluam trecutul, este posibil sa-l percepem cu alti ochi.

Abia dupa ce ranile se vindeca, si lectiile sunt invatate, putem spune ca stim ce inseamna adevarata toleranta. Acea toleranta izvorata din maturitate si intelepciune, pe care o experimentam zi de zi, in relatiile cu toti cei din jur, atunci cand ne confruntam cu diverse situatii tensionate.

Toleranta te elibereaza, deoarece nu mai exista presiunea relatiilor

2 Comentarii

2 Comments

  1. Tga

    ianuarie 10, 2016 la 5:06 pm

    Foarte bine descrisa aceasta calitate.. Si zic calitate pentru ca nu toti reusim sa fim toleranti, insa ne asteptam la cei din jurul nostru sa fie. Probabil , in cele mai dese cazuri, din egoism sau din lipsa educatiei precoce care are loc in sanul familiei. Esti o femeie adorabil de isteata si prin asta te faci foarte apreciata! Tine-o tot asa! Te pup cu drag :*

  2. Flo

    decembrie 28, 2015 la 9:32 pm

    Ce frumos scrii! Bravo, îmi place de tine. În scurt timp, ai evoluat foarte mult. ?ine-o tot a?a:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus