Connect with us

LA PSIHOLOG

Sexualitatea

Daca va doriti o relatie sexuala sanatoasa si functionala, in mod cert, aveti nevoie de un anumit nivel de incredere mentala, emotionala si fizica, si, de crearea unei relatii care sa poata implini atat propriile nevoi, cat si pe cele ale partenerului. Intimitatea si sexualitatea se sustin reciproc in relatiile de cuplu, iar deficientele intr-una dintre componente, indepartarea emotionala, tulburarile sexuale, isi pun o amprenta negativa si asupra celeilalte. Atunci cand apar, dificultatile sexuale indica simptome ale problemelor relatiei de cuplu, deoarece sexualitatea este un senzor foarte fin al calitatii unei relatii de cuplu. Unele dificultati sexuale, cum ar fi anorgasmia feminina sau ejacularea precoce, pot sa apara nu numai din caracteristici individuale sau relationale, ci si din incompatibilitatea dintre ritmurile de excitatie dintre barbati si femei. Aceasta incompatibilitate poate fi redusa in conditiile in care se acorda importanta preludiului si fazelor premergatoare actului sexual ca atare. De asemenea, toate interactiunile dintre parteneri, de pe parcursul unei zile, contribuie la disponibilitatea sau indisponibilitatea senzuala, contribuie la ivirea dorintei si excitatiei, sau la inhibarea acesteia.

Sexualitatea nu incepe in pat, ci chiar in modul in care il privesti pe celalalt, in modul in care ii vorbesti, in modul in care te desparti de el dimineata si te regasesti seara.

Atunci cand partenerii unui cuplu sunt persoane mature emotional si exista pasiune in relatia de cuplu, orgasmul poate avea o functie integratoare, atat pentru partener cat si pentru relatie. Insa atunci cand iubirea, pasiunea erotica este pusa in slujba agresivitatii, intimitatea sexuala se transforma intr-un sex mecanic, intalnit adeseori in zona perversiunilor sexuale. Bineinteles ca, perversiunile sexuale pot coexista cu iubirea, dar ele indica o lipsa a maturitatii emotionale a persoanei respective. Sexualitatea este o arta, al carei punct culminant nu este orgasmul, ci mai degraba starea care il insoteste, si nu este nevoie sa fii un atlet sexual, ca sa obtii asta.

Autori:

Raina Saguna

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus