Connect with us

8 greșeli pe care le fac părinții cu bebelușii lor care pot avea consecințe grave

LIFESTYLE

8 greșeli pe care le fac părinții cu bebelușii lor care pot avea consecințe grave

Cercetătorii susțin că majoritatea părinților nu își actualizează cunoștințele despre cum să aibă grijă de copii în mod corect după ce au adus pe lume un bebeluș. Aceștia se ghidează foarte des doar după experiența personală a părinților lor, generația mai în vârstă, care oferă deseori recomandări care de mult timp au fost recunoscute ca fiind depășite.

Iată care sunt principalele practici greșite la care apelează părinții atunci când au grijă de bebeluși și ce recomandă medicii pediatrii să facem.

1. Bebelușii trebuie înfășați

Fals! În trecut, se credea că înfășarea nou-născuților ajuta la menținerea picioarelor copilului în poziție dreaptă. Se spunea că, dacă nu vei face asta, picioarele copilului vor fi stârmbe după ce vor crește. Dar pediatrii insistă pe faptul că înfășurarea nu numai că nu îndreaptă picioarele, ci și provoacă riscul unei dezvoltări necorespunzătoare a șoldurilor. Poți să îți înfășori copilul într-o pătură pentru a-l liniști, dacă vrei, dar nu trebuie să stea mereu așa. Cu toate acestea, în cazul în care copilul adoarme bine și nu se simte neliniștit, nu este necesar să îl înfășurați.

2. Într-o casă în care există un copil, ar trebui să fie cât mai cald posibil

Supraîncălzirea este la fel de periculoasă pentru copil ca și temperatura prea scăzută. Asistentele medicale recomandă menținerea temperaturii în camera copiilor între 16-20 ° C. Probabil că există părinți care vor crede că, la o asemenea temperatură copilul va îngheța însă, dimpotrivă, acesta va dormi mai ușor, mucoasa nazală nu se va usca și cel mic va respira mai confortabil.

3. În patul copilului trebuie să existe o pătură și o pernă

În trecut, mamele amenajau patul copilului de parcă ar fi creat o copie în miniatură a patului lor. În patul copilului existau neapărat o pernă miniaturală și o pătură mică. Cu toate acestea, pediatrii ne reamintesc că în patul copilului nu ar trebui să existe decât o saltea și un așternut – fără perne, pături sau jucării, deoarece toate acestea sporesc posibilitatea unei asfixieri accidentale. În cazul în care camera este prea rece, este mai bine să îmbrăcați copilul în pijamale călduroase decât să îl acoperiți cu o pătură.

4. Copilul trebuie să doarmă pe burtică

La prima vedere, sfatul pare destul de logic: așezați bebelușul pe burtică, astfel încât să nu se înece când râgâie. Medicii însă au stabilit că a dormi pe burta este chiar mai periculos decât pe spate pentru bebeluși deoarece această poziție poate provoca obstrucția căilor respiratorii, poate apărea o presiune periculoasă asupra stomacului și a diafragmei și există riscul supraîncălzirii în această poziție. Prin urmare, este mai bine să-l așezați pe copil în spate, dar capul său poate fi rotit într-o parte.

5. Copilul trebuie să adoarmă în tăcere absolută

Unui adult îi poate fi destul de greu să adoarmă dacă aude vreun zgomot în jurul lui, precum un robinet care curge sau o persoană vorbind la telefon. Dar, uneori, zgomotul chiar poate ajuta nou-născutul să adoarmă. Există o singură condiție: acesta trebuie să fie uniform și să nu crească în intensitate după ce copilul adoarme.

Nou-născuții pot dormi foarte bine dacă în apropiere mama vorbește la telefon de exemplu. Zgomotul alb poate de asemenea să îi ajute să adoarmă foarte ușor. Pe lângă asta, dacă îți înveți copilul să nu adoarmă în liniște deplină, acesta nu se va trezi când tu te vei apuca să faci mâncare sau să speli vasele.

6. Bebelușul trebuie hrănit la ore fixe

Nu numai mamele și bunicile, ci și unii medici recomandă hrănirea nou-născuților strict conform programului de alimentație. Cu toate acestea, în practică, această abordare nu face decât să streseze și epuizeze atât mama, cât și copilul. În plus, medicii pediatri nu văd nimic în neregulă cu hrănirea unui copil, nu pe ceas, dar la cerere. Trebuie însă să avem grijă să nu exagerăm și să învățăm copilul să mănânce din 30 în 30 de minute. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică formulelor de lapte care sunt produse imediat printr-un program de alimentar.

7. Diversificarea trebuie introdusă cât mai curând posibil

Deseori, tinerii părinți ascultă poveștile rudelor mai în vârstă care spun ca la 3 luni îi poți da copilului un gălbenuș și la 4 luni poți să începi să îi dai cărniță. Dar medicii nu ar da niciodată astfel de sfaturi. Conform recomandărilor, dacă maam poate să alăpteze sănătos, meniul bebelușului nu trebuie schimbat înainte de împlinirea vârstei de 6 luni.

8. Laptele de animale este mai bun decât laptele praf sau amestecat

Cu toții am auzit poveștile despre mamele care nu mai au lapte și trebuie să facă rost de lapte de capră sau de vacă. Mulți părinți sunt împotriva laptelui praf, despre care consideră ăc este plin de chimicale, alegând astfel alternativa laptelui animal. Dar medicii nu văd nicio problemă în hrănirea copilului cu lapte care, la urma urmei, reprezintă o formulă echilibrată care îi oferă copilului toate substanțele de care are nevoie.

Dar laptele de origine animală este periculos din mai multe motive:

Are multe minerale pe care rinichii unui nou-născut nu le pot face față, nu conține suficient fier, lucru care poate duce la anemie din cauza deficienței de fier, și îi lipsește vitamina C. Pe lângă asta, proteinele conținute în laptele de animale pot irita mucoasa intestinală și, datorită formulei sale neechilibrate, acesta poate cauza creșterea în greutate a copilului.

Trebuie să înțelegem că, un copil nu este un bibelou, acesta merită toată atenția și grija noastră, însă rolul părintelui este să îl pregătească pentru viață, nu să îl ferească de tot ce există în jur. Indiferent de cât de mult te iubesc apropiații și părinții tăi și câtă încredere ai în ei, cel mai bun sfat este cel al unui medic.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus