Connect with us

De ce este intimitatea importanta in cuplu?

LA PSIHOLOG

De ce este intimitatea importanta in cuplu?

Daca dragostea este cea care ii apropie pe oameni pentru a forma un cuplu, nu este oare tot ea, cea care ii tine impreuna? Ei bine, dragostea este necesara intr-o relatie de cuplu, dar daca nu exista intimitate, pe termen lung, cei doi se vor instraina unul de celalalt, nu vor obtine satisfactie in relatie si, incetul cu incetul, izvorul iubirii va seca, pentru ca acesta se alimenteaza, permanent, din multumirea pe care intimitatea o creeaza ambilor parteneri.

Intimitatea in relatiile de cuplu are un rol important atat pentru existenta si dezvoltarea cuplului ca atare, cat si pentru fiecare individ in parte. Intimitatea este o sursa de confruntare cu aspecte personale, care ni se releveaza in legatura profunda cu o alta persoana. Este o experienta de autocunoastere, dar si de transformare, caci nici o relatie profunda cu o alta persoana nu ne lasa neschimbati. Cuplul erotic este sursa de activare a unor aspecte inconstiente ale personalitatii noastre, de cunoastere a acestora, de resemnificare si de integrare la nivelul constiintei noastre. Experienta intima este, asadar, o experienta cu potential de imbogatire, de dezvoltare a eului si personalitatii noastre si prin faptul ca, in cuplul erotic, putem avea acces la o multitudine de experiente pe care altfel cu greu le-am putea trai. Dezvoltarea intimitatii se poate realiza prin grija reala de a-l valoriza pe celalalt, de a-l stima si de a-l aprecia. Intimitatea traita, deschisa, presupune depasirea neincrederii, a inchiderii in sine si a agresivitatii. Intimitatea inseamna o egalitate care nu are nimic de-a face cu anularea diferentelor.

Iubirea inseamna multe lucruri minunate, dar nu reprezinta o solutie. Cand o casnicie se impotmoleste in tipare distructive, cu radacini in trecutul indepartat al fiecaruia, valorile comune sunt cele care te imping mai departe, intr-un prezent mai fericit. Cele mai bune relatii sunt cele care se intretin cu efort putin si multa intimitate.

Prin urmare, intimitatea joaca un rol esential in existenta si dezvoltarea unui cuplu, fiind liantul care mentine stabilitatea legaturii celor doi, dar si aspectul care favorizeaza revitalizarea pasiunii acestora. Intimitatea poate fi privita ca un rezervor de afectivitate al cuplului, rezervor de lunga durata, care asigura confortul afectiv al cuplului, chiar si in momentele mai dificile.

Autori:

Raina Saguna

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus